Щедрування – один із давніх українських звичаїв
Сьогодні – Щедрий вечір, який традиційно відзначають 13 січня. У деяких регіонах України щедрують саме на старий Новий рік – 13-14 січня, а у деяких – напередодні Водохреща (18 січня).
Це свято називають ще Маланки, Василів вечір, Товста кутя, Щедра кутя. У цей день вшановують преподобну Маланку Римлянку, яка була черницею, пройшла непростий шлях та відкрила монастир.
В Україні у цьому святі поєдналися християнські та дохристиянські обряди та сенси.
Традиційно, тричі за січень українці готують святкову вечерю та кутю і кожна має свої звичаї та значення.
Щедрий вечір відрізняється від Святвечора. Перед Різдвом 6 січня готують 12 пісних страв, а 13 січня вже не відмовляють собі ні в чому. На столі була щедра кутя з маслом, вершками чи навіть салом. Серед страв — холодці, ковбаси, вареники, запечене м’ясо, сало, пироги, млинці. Вважали, що чим багатший стіл та сама кутя, тим краще вродить городина й зерно в цьому році.
На Щедрий вечір треба збиратися всією родиною, попросити пробачення, загадати бажання.
Вітаємо спілчан зі Щедрим вечором!
Вивчайте нові щедрівки, експериментуйте з рецептами куті, а головне – проведіть свята весело у колі родини, друзів та щедрівників!