A A A K K K
людям із порушенням зору
Білопільська територіальна організація профспілки працівників освіти і науки України

Чи може педагог-організатор працювати заступником директора

Дата: 13.11.2023 17:33
Кількість переглядів: 11

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX внесено зміни до статті 102-1 КЗпП, яку викладено у новій редакції. Встановлено, що сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця — фізичної особи. Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Скасовано норму, згідно з якою умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій визначав КМУ.

У зв’язку з такими змінами до статті 102-1 КЗпП постановою КМУ від 22.11.2022 № 1306 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» постанову КМУ від 03.04.1993 № 245 (з урахуванням змін) скасовано. Розпорядженням КМУ від 22.11.2022 № 1047-р скасовано також наказ Мінпраці, Мін’юсту, Мінфінів від 28.06.1993 № 43, яким, зокрема, заборонялася робота керівників за їхніх заступників за сумісництвом окрім викладацької роботи.

Тобто, нині переліку робіт, які не вважаються сумісництвом, нема­є. Також відсутні вимоги щодо обсягу роботи та переліку посад працівників, які можуть працювати за сумісництвом. Головне, щоб сумісники виконували роботу поза основним робочим часом.

Але, як і до зазначених змін, статтею 21 КЗпП працівникам дано право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях. Тому при укладенні трудового договору на виконання педагогічної роботи за двома посадами, а саме за посадою педагога-організатора та заступника директора з навчально-виховної роботи, доцільно відкоригувати графіки роботи так, щоб час їх виконання не збігався.

Норма робочого часу, за яку встановлюється посадовий оклад педагогу-організатору та заступнику директора, відповідає нормальній тривалості — 40 годин (ст. 50 КЗпП).

Згідно з пунктом 21 Типових правил внутрішнього розпорядку навчально-виховних закладів системи Міністерства освіти України, затверджених наказом МОН від 20.12.1993 № 455, при п’ятиденному робочому тижні тривалість щоденної роботи визначають правилами внутрішнього розпорядку або графіками змінності, які затверджує керівник закладу за погодженням з профспілковим комітетом з додержанням тривалості робочого тижня.

Час початку і закінчення роботи й обідньої перерви встановлюють для працівників Правилами внутрішнього розпорядку конкретного закладу. За погодженням з профспілковим комітетом деяким структурним підрозділам і окремим групам працівників можна встановлювати інший час початку й закінчення роботи.

При роботі за сумісництвом доцільним застосовувати норми статті 60 КЗпП, яка унормовує питання гнучкого графіку роботи, а також статті 60-2, що унормовує питання дистанційної роботи.

 

Антоніна Клименко ,

начальник управління соціально-економічного захисту

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

для Практики управління закладом освіти №11 за листопад 2023 р


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора